Aby ugotować wyborny przepis od McCain: Imbirowa kaczka na słodko
Dobre Smaki McCain

Imbirowa kaczka na słodko

< Imbirowa kaczka na słodko

  • Elegancka kuchnia
  • 40'
  • 4 osoby

Lista składników:

  • 4 kacze piersi
  • 20 ml miodu gryczanego
  • 20 ml sosu sojowego
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 1 główka posiekanego czosnku
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki przyprawy 5 smaków
  • świeżo zmielony pieprz
  • 8 główek zielonej cebulki (dymki)
  • ewentualnie można dodać słoik żurawiny (250 g)
  • 1 woreczek do pieczenia

W osobnym naczyniu wymieszaj miód, ocet, sos sojowy, imbir, czosnek, cynamon, przyprawę pięciu smaków oraz pieprz. Włóż mięso do woreczka, wlej do niego marynatę i pozostaw w lodówce najlepiej na całą noc.

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, wyciągnij kaczkę z woreczka, ułóż piersi na ruszcie umieszczonym na blasze i piecz przez około 25 minut w zależności od wielkości piersi. Następnie w małej patelni podgrzej resztę marynaty pozostałej po wyjęciu piersi i dodaj soki pozostałe na blasze po pieczeniu.

Dodaj posiekane cebulki i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez około 2 minuty.

Piersi polane sosem, posypane zieloną cebulką (opcjonalnie z dodatkiem żurawiny) podawaj z ulubionymi produktami McCain.

Imbirowa kaczka na słodko
  • Średni
  • 40'
  • 4 osoby

To pewnie Ci posmakuje

POTATOGOTCHI
Najczęściej czytane
artykuły