Aby ugotować wyborny przepis od McCain: Piersi indyka w winie
Dobre Smaki McCain

Piersi indyka w winie

< Piersi indyka w winie  z kaparami i mozzarellą

  • Frytki do piekarnika
  • 30'
  • 4 osoby

Lista składników:

  • 2 podwójne piersi z indyka
  • 2 kule sera mozzarella
  • olej słonecznikowy do smażenia
  • sól i pieprz
  • 250 g kapary w słoiku
  • 300 ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka masła
  • Sos:
  • 10 łyżek śmietany (najlepiej 10 % jogurtowa)
  • olej słonecznikowy do smażenia
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • sól i pieprz
  • Sałata:
  • sałata rucola
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 g suszonych pomidorów
  • pestki dyni, słonecznika, obrane pistacje (w zależności od upodobania)

Pierś z indyka pokrój na plastry o grubości około 2 cm. Delikatnie rozgnieć je palcami. Posól i popieprz. Podsmażaj chwilę na dobrze rozgrzanym oleju, tak aby zamknąć pory w mięsie.

Ułóż kawałki indyka w naczyniu żaroodpornym i na każdą porcję wyłóż łyżeczkę kaparów z plastrem mozzarelli. Wszystko polej około 300 ml białego wytrawnego wina. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Zapiekaj w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.

Sos: Wlej na patelnię „soki” z naczynia żaroodpornego pozostałe po zapiekaniu mięsa.

Dodaj 200 ml białego wina, pieprz i śmietanę.

Ciągle mieszając na średnim ogniu, doprowadź do stopniowego zagęszczenia sosu.W tym samym czasie rozgrzej patelnię, dodaj odrobinę masła i delikatnie upraż pestki dyni, słoneczniki i pistacje.

Indyka podawaj polanego sosem z McCain 1 2 3 Fries crinkle przygotowanymi zgodnie z opisem na opakowaniu ułożonymi w zgrabny stosik.

Do tego podaj miskę sałaty z samodzielnie uprażonymi: pestkami dyni, słonecznika i pistacjami oraz suszonymi pomidorami.

Trochę więcej pomysłów

DOBRE
CHWILE
DOBRE
CHWILE

To pewnie Ci posmakuje

POTATOGOTCHI
Najczęściej czytane
artykuły