Aby ugotować wyborny przepis od McCain: Suflet z koziego sera
Dobre Smaki McCain

Suflet z koziego sera

< Suflet z koziego sera

  • Frytki do piekarnika
  • 45'
  • 4 osoby

Lista składników:

  • 1 paczka frytek McCain Fri'Style
  • 150 g (twardego) koziego sera
  • 1 paczka szpinaku
  • 1 szklanka śmietany chudej
  • 1/4 szklanki tartej bułki
  • 30 g masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • foremki do sufletu lub małe naczynia żaroodporne
  • olej do natłuszczenia formy

Zacznij od przygotowania sosu szpinakowo-śmietanowego:

• Umyj szpinak w gorącej wodzie

• Wyciśnij nadmiar płynu

• Miksuj, dodając śmietanę, do momentu, kiedy masa będzie gładka.

Następnie rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.

Nasmaruj naczynia olejem i posyp każde bułką tartą. Rozpuść masło, dodaj mąkę i smaż mieszając do momentu powstania gęstej masy.

Dolewaj delikatnie mleko, cały czas mieszając, aż do momentu zagotowania i zgęstnienia. Lekko ostudź i przelej do miski, dodaj żółtka, pieprz i starty na tarce ser.

Wymieszaj wszystkie składniki. Odczekaj około 15 minut aż masa się wystudzi.

W naczyniu ubij białka na gęstą pianę. Podziel ją na 2 porcje i bardzo ostrożnie zmieszaj z masą serową. Wypełnij nią naczynia.

Zamrożone frytki McCain Fri'Style rozłóż płasko na blasze. Nie dodawaj tłuszczu. Piecz na środkowym poziomie piekarnika przez ok. 5 minut, po czym na wolnym poziomie piekarnika umieść naczynie z masą serowo-białkową. Masę piecz bez przykrycia przez 15 minut.

Odczekaj aż suflety urosną i będą miały złoty kolor a frytki będą jasnozłote. Polej sosem szpinakowo-śmietankowym talerz, następnie połóż na talerzu suflet i polej go delikatnie sosem.

Podawaj z frytkami McCain Fri'Style!

Suflet z koziego sera
  • Średni
  • 45'
  • 4 osoby

Trochę więcej pomysłów

DOBRE
CHWILE
DOBRE
CHWILE

To pewnie Ci posmakuje

POTATOGOTCHI
Najczęściej czytane
artykuły