Burger McCain ze stylowymi frytkami Crispers - nowy przepis od Hanny
SKŁADNIKI:
1 opakowanie McCain Crispers
25 g mieszanki ziół ogrodowych (np. koperek, pietruszka, kolendra, szczypiorek)
30 g mielonych migdałów
50 ml oleju arachidowego
4 bułki burgerowe brioche
4 łyżki mieszanki nasion sezamu, słonecznika
Białko jajka do posmarowania
40 g sałaty lodowej
1 cebula dymka
1 awokado
300 g obranych krewetek królewskich
2 oleje do smażenia (np. olej arachidowy)
Sól, grubo mielonyy pieprz (pieprz do steków)
1/2 cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzej piekarnik do 200°C (grzanie góra/dół).
Aby przygotować pesto, utrzyj razem zioła, migdały i olej arachidowy. Aby przygotować dip, wymieszaj 2 łyżki pesto z jogurtem.
Bułki burgerowe przekrój na pół, posmaruj z wierzchu białkiem jajka i posyp mieszanką ziaren. Wstaw wszystkie połówki bułek do nagrzanego piekarnika na 10 minut.
Przygotuj frytki McCain Crispers zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu.
Oczyść, umyj i osusz sałatę lodową i cebulę dymkę. Sałatę pokrój w cienkie paski. Cebulę dymkę pokrój ukośnie w krążki.
Obierz awokado, przekrój je wzdłuż wokół otworu, usuń pestkę i pokrój miąższ w cienkie plasterki.
Usmaż krewetki na oleju ze wszystkich stron. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny.
Pokryj dolną połowę bułki burgerowej paskami awokado.
Krewetki wymieszaj z paskami sałaty i dymką, a następnie ułóż na awokado. Na każdy z nich nałóż łyżkę jogurtu z pesto i przykryj górną połówką bułki.
Frytki McCain podawać z burgerem
i pozostałym jogurtem z pesto jako dodatkowy dip.